Badanie wolnych kwasów tłuszczowych

Na czym polega badanie?

Dzięki innowacyjnej metodzie kropla krwi i dosłownie minuta wystarczą, żeby sprawdzić poziom wolnych kwasów tłuszczowych. Badanie jest powtarzalne, dokładne i szybkie.

 

Dla kogo?

  • Dla osób ze stanem przedcukrzycowym/cukrzycą,
  • Dla osób z zaburzeniami lipidowymi,
  • Dla osoby z nadwagą /otyłością.

 

Czego dowiadujemy się dzięki badaniu?

(WKT, także FFA – free fat acids) to najbardziej aktywna metabolicznie frakcja lipidów osocza. Ich głównym źródłem w organizmie ludzkim jest tkanka tłuszczowa. We krwi WKT są wiązane z albuminą w celu transportu do tkanek, gdzie są zużywane jako ważne źródło energii. 

WKT mają duży wpływ na wątrobę, ich zwiększone stężenie obciąża ten ważny narząd dodatkową pracą.

 

Stężenie WKT we krwi zmniejsza się zaraz po spożyciu posiłku (do wartości

i wzrasta ponownie przed następnym posiłkiem (w stanie głodu ok 0,7-0,8 μEq/ml).

W niewyrównanej cukrzycy może się zwiększać aż do 2 μEq/ml.

 

Zwiększony poziom WKT zaburza pracę wątroby, a także prawidłowe monitorowanie poziomu glukozy we krwi oraz wydzielanie insuliny przez trzustkę, co w dalszej perspektywie prowadzi do rozwoju stanu przedcukrzycowego, a później cukrzycy typu 2.

 

powrót do listy badań